Käyttäjätunnus:

Salasana:




 » Et ole kirjautunut sisään!




» Pääsivulle
» Yritystiedot
» Tilausehdot
» Rekisteröidy
» Unohtuiko tunnus?
 





























Tulossa olevat kirjat: Petkuttaa Varista



Kirjan nimi: Petkuttaa Varista
Alkuperäinen nimi: Fools Crow
Tekijä: Welch James
Sivumäärä: 392
Kieli: Suomi  Suomi
Kääntäjä: Jussi Hirvi
Painos: 1.p.
Ilmestymisvuosi: 2004
ISBN: 952-5459-02-0
Koko (leveys * korkeus mm): 146 x 210
Sidosasu: Nidottu

Sisällön kuvaus:
Romaani tasankointiaanien elämästä vuonna 1870, suuren käännekohdan kynnyksellä. Kertojana Valkoisen Miehen Koira, nuori mies, jonka aluksi kovin huono onni vähitellen kääntyy leirin rohtomiehen avustuksella ja joka sotaretkellä osoittamansa urhoollisuuden ansiosta saa uuden nimen - Petkuttaa Varista. Vähitellen hän kasvaa itsekin rohtomieheksi: parantajaksi ja näkijäksi.

Romaanissa seurataan päähenkilön ja hänen läheistensä elämää, johon kuuluvat elannon tarjoavat mustasarvet ja ympäröivät vihollisheimot, mutta myös valkoihoiset napikwanit, joita tunkeutuu Montanan territorioon yhä sankemmin joukoin. Intiaanit joutuvat tekemään raskaan päätöksen: noustako taisteluun valkoisia vastaan vai antautuako.

Romaanin moniaistisesta kerronnasta syntyy lähes hallusatorinen todellisuusuluusio, kuin lukija ratsastaisi itse pitkin kumpuilevaa preeriaa. Intiaanien elämää ei selitellä - lukija heitetään todellisuuteen, jossa puhuvat eläimt ovat vähemmän outoja kuin valkoisten arkiesineet.

Tekijä itse on intiaani ja on kuullut trinoita romaanin kuvaamasta aikakaudesta omalta isoäidiltään. Tätä 1986 ilemstynyttä romaania voi jo nyt sanoa klassiseksi intiaanien kuvaukseksi.

Intiaanireservaatissa lapsuutensaviettäneen James Welchin (194i-2003) vanhemmista toinen oli mustajalka ja toinen atsina. Welch ehti elämänsä aikana julkaista kymmenkunta teosta, joissa kaikissa intiaanius on vahvasti läsnä. Welch lukeutuukin uuden intiaanikirjallisuuden traditioon, jonka vahvoja nimiä ovat Momaday Silko(Riitti, suom. 1999) ja Erdrich (Jäljet, suom. 1990). Lisäksi hän on osa Montanan 1970-luvun "kirjallista renesanssia". Welchillä on Ranskassa laaja lukijakunta, ja vuonna 2000 hänelle myönnettiin ranskalainen aatelisarvo: hänestä tuli Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres. Kotiseudullaan Montanassa Welchiä on kunnioitettu kolmella kunniatohtoraatilla.

Takaisin