Käyttäjätunnus:

Salasana:
 » Et ole kirjautunut sisään! »Kirjahaku  »Tapahtumat
» Pääsivulle
» Yritystiedot
» Tulevia uutuuksia
» Tarjouskirjoja
» Vanhat Kirjat
» Uudet kirjat
» Uutuuskirjoja
» Muut tuotteet
» Tilausehdot
» Palaute
» Linkkejä
» Rekisteröidy
» Unohtuiko tunnus?
 

Vanhat kirjat: Suomen perinneatlasKirjan nimi: Suomen perinneatlas
Alaotsikko: Suomen kansankulttuurin kartasto 2
Tekijä: Sarmela Matti
Kustantaja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Sivumäärä: 388
Sarja: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 587
Kieli: Suomi  Suomi
Painos: 1.p.
Ilmestymisvuosi: 1994
ISBN: 9517177534
Hinta: 50.00 €
Sidosasu: Sidottu
Huomautuksia: Tekijän omistus.
99 nelivärikarttaa.

Sisällön kuvaus:
Suomessa on maailman suurin kansanrunousarkisto. Sen aineistoilla on myös ajallista syvyyttä. Kansankulttuurin tutkimus ja tallennus aloitettiin jo 1800-luvun alussa.

Vain Suomessa on mahdollista tehdä tälläinen perinneatlas. Sen monet teemat ulottuvat kauas pohjoisten kansojen, koko eurooppalaisen kulttuurin menneisyyteen.

Perinneatlas sisältää 99 neliväristä karttaa vanhasta suomalaisesta kulttuurista: karhuriitit, eläinuhrit, seidat, samaanit, tietäjät, noidat, haltiat, maanalaiset, vainajat, aarteet, maailman synty, Sampo-eepos, vuotuiset juhlat, nuorten surustelu.

Perinneatlas kuvaa suomalaisten ja karjalaisten kulttuuria eräkaudelta talonpoikaisyhteiskunnan aikaan. Kartat ovat esimerkkejä ihmiselämän eri alueita tavoista ja riiteistä vanhamittaisiin runoihin.

Teoksen näkökulma on perinne-eologinen. Eri aikakausien kulttuureita tarkastellaan kokonaisuuksina, joiden aineelliset ja henkiset rakenteet muotoutuivat aikansa paikallisessa ympäristössä. Karttojen avulla konstruoidaan esihistoriallisten pyyntiyhteisöjen ja myöhempien kaski- ja peltoviljelijöiden kulttuurijärjestelmä.

Atlas kertoo, millainen oli eräkauden ihmisten käsitys turvallisesta maailmanjärjestyksestä, miten savolainen kaskiviljelijä hallitsi henkisesti ympristöään tai kuinka kristilliset talonpoikaiskylät organisoivat yhteisökulttuurinsa ja vahvistivat elämänarvojaan.

Perinneatlaksessa tiivistyvät Helsingin yliopiston kulttuuriantropologian professori Matti Sarmelan tulkinnat länsisuomalaisuuden, savolaisuuden ja karjalaisuuden kulttuuriekologiasta. Kirjoittaja enteilee myös muutosta paikallisuudesta keskitettyihin ideologisiin järjestelmiin ja valtiokulttuuriin. Suomalainen kulttuuri on ollut sarja rakennemuutoksia ihmisen sopeutuessa alati muuttuvaan ympäristöönsä, tulevaisuuteen.

Takaisin  Kirjaudu sisään verkkokauppaan painaaksesi varaa nappia lisätäksesi tämän kirjan ostojonoon! (Tutustu tilausehtoihin)