Käyttäjätunnus:

Salasana:
 » Et ole kirjautunut sisään! »Kirjahaku  »Tapahtumat
» Pääsivulle
» Yritystiedot
» Tulevia uutuuksia
» Tarjouskirjoja
» Vanhat Kirjat
» Uudet kirjat
» Uutuuskirjoja
» Muut tuotteet
» Tilausehdot
» Palaute
» Linkkejä
» Rekisteröidy
» Unohtuiko tunnus?
 

Vanhat kirjat: Helvetin historiaKirjan nimi: Helvetin historia
Alaotsikko: Pohjalta pohjalle Homeroksesta Manaajaan
Tekijä: Kuula Kari
Kustantaja: Kirjapaja
Sivumäärä: 323
Kieli: Suomi  Suomi
Painos: 1.p.
Ilmestymisvuosi: 2006
ISBN: 9516073506
Hinta: 18.00 €
Sidosasu: Sidottu

Sisällön kuvaus:
Miltei kaikki kulttuurit ovat uskoneet jonkinlaiseen kuolemanjälkeiseen helvettiin. Toisia se on kauhistuttanut, toisille se on valanut toivoa maailmankaikkeuden moraalisuudesta. Länsimaisen ihmisen helvettimielikuvat ovat peräisin kristinuskosta.

Helvetin juuret ovat antiikin Kreikan haadeksessa ja uskossa sielun kuolemattomuuteen. Raamatusta saatiin ajatus ihmiskunnan jakautumisesta kahtia: pelastettuihin ja kadotettuihin. Näistä aineksista luotiin visio helvetistä, jossa syntisiä rangaistaan heidän tekojensa mukaan tulessa ja tulikivessä.

Keskiajalla kadotettujen kaupunki nousi täyteen loistoonsa. Teologit pohtivat helvettiopin ongelmia ja vakiinnuttivat ajatuksen ihmiskunnan kahtiajaosta ja ikuisesta piinahelvetistä. Sen rinnalle syttyi kiirastuli, puhdistuspaikka, jonka kautta pelastuvat nousevat taivaaseen. Helvettiä paettiin kirkon suojiin.

Modernilla aikakaudella helvettikuvasto monipuolistui. Perinteisen piinahelvetin ongelmat tiedostettiin ja tilalle etsittiin inhimillisempiä tulkintoja kadotettujen kohtalosta. Helvetti ei kestä ikuisesti, vaan sen asukkaat raukeavat lopulta tyhjiin tai kaikki palaavat vähitellen takaisin Jumalan yhteyteen. Yleisimmän näkemyksen mukaan helvetti on tila, jossa Luojasta eroon joutunut raukeaa miltei olemattomiin.

Helvetti on ollut myös loputon viihteen aihe. Keskiajalla runoilijat ja näkijät laativat populaarikirjallisuuden lajiin luettavia kertomuksia vainajien valtakunnasta. Taiteilijat kuvittivat paikan elävästi ja uskonnollisissa mysteerinäytelmissä helvettiä ja demoneita kuvattiin humoristisesti. Modernissa maailmassa helvettikuvastoa hyödynnetään kielikuvissa, kauhuelokuvissa ja rock-musiikissa.

Kari Kuula on teologian tohtori, dosentti ja tietokirjailija. Hänen edellisiä teoksiaan ovat mm. Paavali, kristinuskon ensimmäinen teologi (2001), Nainen uudessa uskossa. Uuden testamentin naisnäkemyksiä (2002) ja Hyvä, paha ja synti. Johdatus Raamatun etiikkaan (2004).


Takaisin  Kirjaudu sisään verkkokauppaan painaaksesi varaa nappia lisätäksesi tämän kirjan ostojonoon! (Tutustu tilausehtoihin)